Günümüzde pek çok insan meslek dallarından bir tanesi olan özel güvenlikten yana tercihini kullanır. Özel güvenlik görevlisi olmak çok kolay gibi görülse de sanılanın aksine hem zordur hem de ilk kayıtta zorlayıcı şartları mevcuttur. Bu şartlardan birinin eksik olması durumunda özel güvenlik görevlisi olmanız mümkün değildir. Silahlı ve silahsız olarak ayrılan bu meslek grubu için de bazı sağlık şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Önceden silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için özel bir hastaneden sağlık raporu almak yeterli bir kriter olarak görülüyordu. Ancak son zamanlarda yapılan yönetmelik değişikliği ile silahlı ve silahsız ayrımı olmadan herkesin sadece devlet hastanelerinden sağlık raporu alması gerektiği belirtilmiştir. Böylece özel hastanelerden alınan sağlık raporunun geçerliliğinin kalmadığı anlaşılır.
Hangi Hastalıklar Özel Güvenlik Görevlisi Olmaya Engeldir?
Silahlı ya da silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için evraklar tamamlanırken devlet hastanelerinden tam teşekküllü sağlık raporunun alınması şarttır. Bu raporda kişinin çalışmaya engel bir durumunun olmadığı açık bir şekilde belirtilmelidir. Ancak bu şekilde özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Kaslarda, iskelet sisteminde, ruh sağlığında bozulma olan kişilerin asla özel güvenlik görevlisi olamayacağı açık bir şekilde dile getirilmiştir. Özellikle ruh sağlığı yönünden hastalığı bulunan kişilerin, özel güvenlik görevlisi olmak için tekrar başvuru yapmasının önü kapatılmıştır.
Sağlık Raporu İçin Hangi Bölümlere Gidilmesi Gerekir?
Özel güvenlik görevlisi olmak için alınacak olan sağlık raporunun tam teşekküllü bir devlet hastanesinin doktorları tarafından onay alması çok önemlidir. Herhangi bir bölümün doktorunun sorun ya da hastalık görmesi halinde sağlık raporunu alamayacağınızı bilmeniz gerekir. Bunun için özel güvenlik görevlisi adayı olmadan önce başvuru evraklarınızın içine ekleyeceğiniz sağlık raporunun büyük önemi bulunur.
Alınan sağlık kurulu raporunun 1 yıl geçerlilik süresi bulunur. Aynı zamanda sağlık raporu için gerekli olan ücret ödemeleri varsa da kişiler kendileri karşılar. Bunun dışında çalışan bir özel güvenlik görevlisinin durum bildirir raporu sunması sırasında tüm masraflar işveren tarafından karşılanır.
Sağlık kurulundan rapor almak için Dâhiliye, Göz, Kulak – Burun – Boğaz, Genel Cerrahi, Nöroloji bölümlerinin ziyaret edilmesi şarttır. Bu bölümlerden birinin eksik ya da muayene sırasında sorun görmesi halinde sağlık raporu verilmez.
Rapor Verilemeyecek Hastalıklar Kimlerdir?
Özel güvenlik görevlisi olmak için sağlık kurulundan rapor alınması şartı bulunur. Ancak bu şartın yerine getirilmesi için herhangi bir hastalığın ya da çalışmaya engel bir durumun olmaması gerekir. Bu yüzden rapor alacak kişinin varlığı halinde bölüm doktorları titizlik içerisinde hastanın muayene ve tetkik işlemlerini yapar.
Kemik, iskelet bölümlerinde ağır hasar olanlar, lösemi olan, kalp pili ile hayatını idame ettirenler, lenfoma olanlar, işitme kaybı bulunanlar, kök hücre olanlar, kronik böbrek rahatsızlığı, kalıcı sarılık, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığı bulunanlar, karaciğer hastalığı bulunan kişiler rapor alamazlar. Bu hastalıklar çok ciddi olduğu için çalışmaya engel kabul edilir. Özellikle özel güvenlik görevlisi olacak kişinin aktif olarak sürekli ayakta ve tempolu bir çalışma hayatında olacağı düşünülür ise bu işe kabul edilmemesi gerektiği daha net şekilde kabul edilir.
Bu hastalıklardan birinin var olması halinde özel güvenlik görevlisi adayı olmak için devlet hastanelerinin sağlık kurulu birimlerine müracaat etmemeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde boşuna zaman kaybı yaşamış olursunuz. Çünkü sağlık kurulundan sağlıklı ve çalışmaya engel durumunuzun olmadığına dair bir rapor almanız mümkün değildir.
Görme Konusunda Sorunu Olanlar Özel Güvenlik Görevlisi Olabilir Mi?
Son zamanlarda pek çok insanın gözlerinde sorun olduğu bilinen bir gerçektir. Gözlük kullanımının artış gösterdiği bu zamanlarda görme sorunu olan kişilerin özel güvenlik görevlisi olup olamayacağı tartışma konusu olmuştur. Görme düzeyi 0,6 olarak doktor tarafından onay almış kişiler, özel güvenlik görevlisi olabilir. Bunun yanı sıra diplopi olmaması da gerekli şartlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar.
Makula deliği ve katarakt sorunu olan özel güvenlik görevlilerinin de yılda bir defa göz muayenesini yaptırması şartı bulunuyor. Herhangi bir görme sorununun bulunmaması halinde özel güvenlik görevlisi olarak işlerini yapmaya devam edebilirler. Sorun görülmesi halinde işlerini yapamayacakları bilgisine sahip olmalıdırlar. Tüm bu bilgiler ışığında siz de özel güvenlik görevlisi olmak için uygun şartlara sahip olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz.