Özel güvenlik yenileme sınavı, özel güvenlik görevlisi olarak faaliyet veren erkek ya da kadınların kimlik süresi veya sertifika süresinin bitimine en az 6 ay kala girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınava girebilmek için özel güvenlik kursuna kayıt olma zorunluluğu bulunur. Bu uygulamanın amacı mevcutta mesleğini sürdüren özel güvenliklerin bilgilerini güncel tutmaktır.

Özel güvenlik olarak çalışıldığı sürede bu kaydın yapılıp sınava girilmemesi halinde tazminatsız olarak iş yerinden çıkış verilir. Bu gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmamak adına özel güvenlik yenileme sınavlarına mutlaka girilmesi gerekir. Bu sınavlarda kalma yoktur. Kalma yok ise sınava girmenin ne mantığı var, diye düşünülebilir. Buradaki amaç özel güvenlik görevlisinin bilgilerini tazelemek, yenilenen kanun ve yönetmeliklerden onları haberdar etmektir.

Özel Güvenlik Yenileme Sınavına Girilmezse Ne Olur?

Silahlı ya da silahsız olarak çalışan özel güvenlik görevlileri, özel güvenlik yenileme sınavı ile kimlik ya da sertifikalarını yenilemek zorundadır. Bu sınavda kalma durumu olmasa da bu sınava girilmesi zorunludur. Eğer özel güvenlik yenileme sınavına girilmemiş olursa direkt olarak kalmış sayılır. Bu sınava girip 1 puan almak bile yenileme işlemi için yeterli bir kriterdir.

Sertifika ya da kimliğinizin süresinin bitmesine 6 ay kala bu sınava giriş için kaydınızı yaptırmanız büyük önem arz eder. Sınava girmeniz yeterli bir faktör olarak kabul edilir ve güvenlik kimliğiniz ya da sertifikanız yenileme işlemine geçer.

Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Neden Yapılıyor?

Kalma durumunun olmadığı özel güvenlik yenileme sınavı, kişilerin aklında soru işaretlerine yer verdiriyor. Bu sınavın yapılmasındaki neden, kişilerin bilgilerini diri tutmak, 5 yıl önce alınan mesleki eğitim bilgilerinin unutulmasının önüne geçmek, kanunlarda meydana gelen değişiklikleri bildirmek olarak söylenebilir. Bunların yanı sıra silahlı özel güvenlik görevlisi olan kişiler için silah eğitimini tekrar etmek, atış bilgisini güncellemektir.

Özel güvenlik yenileme sınavı sayesinde pek çok insan unutmuş olduğu bilgileri ve pratikliği yeniden kazanır. Böylece meslek hayatında hem daha aktif hem de daha başarılı olarak çalışmaya devam eder. Bu yüzden bu eğitimlere katılmanın ve sınava girmenin gerekliliği daha net bir şekilde anlaşılmış olur.

Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Sonrasında Kimlik Kartı Süresinin Uzaması

Özel güvenlik yenileme sınavına girilmesi sonrasında direkt olarak kimlik kartının ya da sertifikanın süresi uzamaz. Uzama işleminin gerçekleşmesi için valiliğe gitmek gerekir. Valiliğe yapılacak olan başvuru sonrasında kimlik kartının süresi uzatılır.

Silahlı Özel Güvenlik Yenileme İşlemi Yaparken Hangi Belgeler Gereklidir?

Silahlı özel güvenlik yenileme sınavı tamamlanmadan önce kişilerin bazı belgeleri kurs merkezine teslim etmesi zorunluluğu bulunur. Bu evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının fotokopisi,
  • 2 tane yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf,
  • Silahlı özel güvenlik görevlisi olduğuna dair kimlik kartı ya da sertifikasının fotokopisi

Silahsız Özel Güvenlik Yenileme İşlemi Yaparken Hangi Belgeler Gereklidir?

Silahlı özel güvenlikler gibi silahsız özel güvenlikler de özel güvenlik yenileme sınavı ile mücadele etmek zorundadır. Bu sınav sadece silahlı özel güvenlik görevlileri için zorunlu değildir. Silahsız özel güvenlikler de bazı evrakları tamamlamak ve kurs merkezine sunmak durumundadır. Bu evraklar silahlı özel güvenlik görevlisi ile aynı olurken, tek fark silahsız kimlik kartının ya da sertifikasının fotokopisinde ortaya çıkar.

Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Eğitimi Uzun Zaman Mı Sürer?

Girilmesi zorunlu olan özel güvenlik yenileme sınavı, ortalama olarak silahsız özel güvenlikler için 50 saat, silahlı özel güvenlikler için 60 saat olarak söylenebilir. Bu da gün olarak silahsız özel güvenlik görevlileri için 6-7 gün ve silahlı özel güvenlik görevlileri için 8-9 gün aralığına denk gelir. Bu da sınav için alınacak eğitimin çok uzun sürmediğini gözler önüne serer.

Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Ücretli Midir?

Özel güvenlik görevlisi olan kişilerin girmesi zorunlu olan özel güvenlik yenileme sınavının ücretli olduğu bilinmelidir. Bu sınav için kurs merkezine kayıt olurken ödeme yapılır. Bunun yanı sıra sınav sonrasında yenilenen kimlik kartı ya da sertifika için de bir ücret ödemesi yapılır.

Tüm bu ödemeleri özel güvenlik görevlisi olan kişi karşılar. Oldukça makul fiyatlarda olduğu için de çok fazla bütçeyi zorlayan bir durum ortaya çıkmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir